preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Ivo Lola Ribar" Labin

 

O projektu „Etno Labiština“

„Etno Labinština“je školski projekt koji su provodili učenici od 1.-8. razreda matične i područnih škola i koji je predstavljen povodom Dana škole 09. svibnja 2011.g.. Presjek aktivnosti učenici su kratko predstavili kroz Power point prezentacije koje su pokazale koliko su marljivo radili i proučavali kraj u kojem živimo te prikazali dio naših korijena i  autohtonost Labinštine. Tako su učenici predmetne nastave u hrvatskom jeziku pisali kreativnu vježbu “Labin budućnosti“ i radili plakate na temu djela labinskih pjesnikinja  Suzane Mušković i Malvine Mileta s temom rudarenja. Na satovima likovne kulture izrađivali su radove na temu “Tipičnost arhitekture staroga grada“. U korelaciji engleskoga  i hrvatskoga  jezika predstavljena je tradicija pijenja engleskog čaja i domaćeg čaja te engleskih kolačića u usporedbi s našim domaćim labinjonskim hroštulama i blincima. Više o ovoj aktivnosti možete doznati OVDJE. Neki su učenici uvježbavali tradicionalni ples balun uz pratnju meha i sopela, neki su istraživali o poznatom istarskom boškarinu, a neki su pronašli recepte naših nona za pripremu tradicionalnih jela našega kraja (fuži, krafi, njoki, šparugi i joja, blinci, hroštuli,...). Sve su to objedinili u brošurici koja je izložena na školskoj izložbi. Dio učenika je istraživao i uspoređivao uskršnje običaje Labina i UK. Na satovima matematike su se igrale stare društvene igre  naših nonića: briškula i trešete  ne razmišljajući da tako zbrajajući, oduzimajući i brojeći ujedno i vježbaju matematiku. U korelaciji tehničke kulture i fizike učenici su okopali dio školskog vrta i posadili ljekovito bilje našeg kraja te tako obogatili svoje znanje i dio školskog dvorišta učinili ljepšim. Aktivno su crtali i tražili materijale ljekovitog bilja našeg kraja, a dio toga se moglo pogledati na školskoj izložbi. Eko grupa škole i učenici razredne nastave matične škole  su u suradnji s gljivarskim društvom „Martinčica“ pobirali, kiselili, radili paštete i druge delicije od gljiva našega kraja. Projekt su predstavili na županijskom natjecanju osvojivši 3.mjesto. Vie o ovom projektu možete doznati OVDJE. Učenici su na talijanskom jeziku izradili rječnik koji poučava utjecaj talijanskog jezika na labinjonski govor. Riječi su u rječniku ispisane na labinjonskom,talijanskom,hrvatskom i engleskom jeziku uz slikovni prikaz te riječi.Iz povijesti su učenici izradili referate na temu „Društvena i politička zbivanja 1921.“ te „Industrijska i graditeljska baština Labinštine vezana uz rudarenje“. Uredili su edukativne  panoe u školskom  holu. Svoje će radove prezentirati na terenskoj nastavi na lokalitetima: Krvova placa-Pjacal-Trg labinskih rudara-Krapan-Raša. Vie o projektu vezanom uz obilježavanje Dana rudarenja možete doznati OVDJE .  Iz informatike su učenici napravili film “Etno Labinštine“sa svim prezentacijama o projektu.

U sklopu projekta „Etno Labinština“ učenici razredne nastave matične i područnih škola svatko se svojim podprojektom uključio se u projekt. Matična škola je istražila i obradila temu „Ognjišće“, PŠ Vinež : „Suhozid“, PŠ Vozilići:  “Slatka kuharica naših nonica“ i PŠ Kature temu „Igre koje su igrali naši djedovi i bake“.

Učenici matične škole sa svojim učiteljicama su se posvetili istraživanju  ognjišća. Pisali su na tu temu, recitirali, crtali, skupljali stare predmete koji su se nalazili oko ognjišća, napravili etno-kutak,posjetili su gradski muzej sa zavičajnom zbirkom gdje su imali likovnu radionicu, gosp.Božo Glavičić im je pričao o običajima vezanim za ognjišće, razgledali su ognjišće i stare predmete za kuhanje i pripremu hrane,promatrali su izradu keramičkih posuda u lončarskoj radionici Merania, pogledali Tv reportažu o izradi bukaleta,slušali predavanje i sviranje i pjevanje na»tanko i debelo» gosp.Franka Kosa izrađivača tradicionalnih glazbala,uredili su razredne zavičajne zbirke i tradicionalnu kuharicu. Više o projektu možete doznati OVDJE.

Učenici PŠ Vinež sa svojim učiteljicama su dočekavši proljeće promatrali kamene zidove i „grmače“ te uočivši urušeni suhozid kraj škole odlučili ga popraviti. Uz pomoć gosp. Milenka Malića, roditelja i građevinara, koji je pokazao gradnju suhozida, te gosp. Bože Glavičića koji je kazivao o prošlosti suhozida  uredili su okoliš i obnovili suhozid. Sati likovne kulture bili su veoma kreativni radeći maketu suhozida. Više o projektu možete doznati OVDJE.

Učenici PŠ Vozilići su zajedno sa svojim učiteljicama prikupili recepte starinskih, domaćih kolača i zajedno sa svojim nonama naučili ih mjesiti. Uz to su uz pomoć gosp.Mate Despota naučili plesat balun.Uz pomoć nekih roditelja uredili su i školski vrt biljkama našega kraja. Više o ovom projektu možete doznati OVDJE

Učenici PŠ Kature naučili su igre koje su igrali njihovi nonići koji nisu imali kompjutore,play statione i ostala čuda tehnike. Neke od tih igara igraju i oni sada: pandula, pljočkanje, piki ,cip-cop, skrivača, potezanje konopa, kafe, skakanje na laštik,...Naučili su da su se njihovi nonići igrali s igračkama koje su si sami izrađivali ili su to za njih činili njihovi roditelji(pupice i bali od storeh krpah,karići,fjondi,...). Naučili su da su se naši stari  često igrali vani i uvijek svi zajedno.

Priloženi dokumenti:
POVELJA.pdf


Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Oglasna ploča
Korisni linkovi
Arhiva dokumenata
Brojač posjeta
Ispis statistike od 17. 5. 2011.

Ukupno: 628742
Ovaj mjesec: 1420
Ovaj tjedan: 7
Danas: 7
CMS za škole logo
Osnovna škola "Ivo Lola Ribar" Labin / Rudarska 9, HR-52220 Labin / www.os-ilribar-labin.skole.hr / ured@os-ilribar-labin.skole.hr
preskoči na navigaciju