preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Ivo Lola Ribar" Labin

 > Knjižnica
vijesti

Međunarodni projekt razmjene straničnika - Stigli straničnici iz Australije

Autor: Administrator , 20. 12. 2017. 12:37

Nakon što smo poslali omotnicu sa straničnicima put Australije, ubrzo za tim je stigla i pošta za nas. Učenice australskog internata „Ivanhoe Girl's Grammar School“pod vodstvom školske knjižničarke Alexie Gibbons izradile su za naše sedmaše 70-ak straničnika od kojih je svaki učenik dobio po jedan za uspomenu na ovaj projekt i sudjelovanje u njemu. Naša se škola treću godinu za redom prijavila na ovaj međunarodni projekt u kojemu sudjeluju učenici sedmih razreda, a dosadašnji partneri su nam bili Australija i Portugal. Učenice iz Victorie su izradile sjajne i šljokičaste straničnike, na nekima su bile ispisane riječi na hrvatskome jeziku, a na nekima su se djevojčice predstavile u par rečenica. Neke su učenice iz Australije bile u Hrvatskoj i oduševljene su ljepotom naše zemlje. Školska knjižničarka Ivana se ovim putem zahvaljuje učenicima sedmih razreda,  njihovim razrednicama  Jasmini, Ankici i Anessi te profesorici hrvatskoga jezika Jangeli što su se uključile u ovaj projekt i pomogle joj u realizaciji  u Međunarodnom mjesecu školskih knjižnica.

[više]

ISLM Bookmark Exchange Project 2017 - straničnici otputovali u Australiju

Autor: Administrator , 16. 11. 2017. 13:21

I ove smo se godine u Mjesecu hrvatske knjige i Međunarodnom mjesecu školskih knjižnica priključili međunarodnom projektu ISLM Bookmark Exchange Project – Međunarodni projekt razmjene straničnika. To je treća godina da smo u projektu u kojem kao i prethodne dvije godine sudjeluju učenici sedmih razreda uz koordinaciju školske knjižničarke Ivane, te pomoć razrednica ovogodišnjih sedmaša: profesorica Anesse, Ankice i Jasmine te profesorice hrvatskoga jezika Jangele. Tema ovogodišnjeg projekta je povezivanje različitih nacionalnosti i kultura tako da smo odlučili straničnike raditi upravo na tu temu s naglaskom na djecu različitih nacionalnosti i na dječja prava. Osobito su kreativne bile cure koje su izradile najviše straničnika. Naime, izrađeno je 75 straničnika koji su poslani u Victoriu u Australiji , internatu za djevojčice od 12, 13 godina. Cilj projekta je razmjena straničnika među vršnjacima, poticanje kreativnosti i mašte, te naravno korištenje straničnika prilikom čitanja. Veselimo se dolasku straničnika iz Australije!

[više]

Projektić "Djeca diljem svijeta" u Dječjem tjednu

Autor: Administrator , 11. 10. 2017. 09:44

Djeca produženog boravka su Dječji tjedan obilježili prigodnim projektićem „Djeca diljem svijeta“ pod voditeljstvom učiteljice produženog boravka i školske knjižničarke. Saznali su nove zanimljivosti o Africi i Aziji, kako žive djeca na tim kontinentima i kako, nažalost sva djeca ne ostvaruju ista prava na obrazovanje, igru, zdravstvenu skrb. Djeca su donijela u školu predmete iz dalekih krajeva, a najzanimljiviji dio tjedna je bilo sviranje afričkih bubnjeva, slušanje tradicionalne afričke i kineske glazbe te plesanje brzog afričkog plesa. Školska knjižničarka im je ispričala afričku priču o neobičnom lavu te priču „Svi smo različiti“ Mladena Kušeca, a učiteljica produženog boravka izradila igru pamćenja s likovima djece različitih nacionalnosti koju su djeca s veseljem igrala, te pripremila crteže kontinenata koje su djeca bojila i na njih pisala ono što su naučili. Na kraju su učenici sve aktivnosti prikazali na panou koji si izradili uz pomoć učiteljice i školske knjižničarke. Zajključili su da iako su djeca diljem svijeta različita bojom kože, očiju, kose, govore različitim jezicima i žive u zemljama različitih običaja, sva djeca zaslužuju ostvarivati svoja dječja prava i zaslužuju sretno i bezbrižno djetinjstvo.

[više]

"Čitajmo petkom" ide dalje

Autor: Administrator , 15. 9. 2017. 09:18

   Prošle se školske godine zajedničkim snagama školske knjižničarke Ivane i učiteljice produženog boravka Ilone počela provoditi aktivnost "Čitajmo petkom" u kojoj učenici produženog boravka slušaju priče različite tematike i provode razne aktivnosti nakon pročitanog djela, a sve s ciljem da se stekne navika čitanja i slušanja s razumijevanjem, ljubav prema knjizi i čitanju i stvaranje navika korištenja usluga školske knjižnice. Za prvo je druženje odabrana priča "Oprosite, jeste li vi vještica" Emily Horn i Pawela Pawlaka o mačku Herbertu koji je u knjižnici pronašao Enciklopediju vještica  i saznao da vještice nose prugaste čarape, šiljate šešire, lete na metlama, u kotlovima kuhaju čarobne napitke i drže svakojake mezimce, ali najviše vole crne mačke. I tako je Herbert krenuo u potragu za vješticom, a gdje ju je pronašao saznajte u priči. Za sljedeći smo susret dogovorili odgonetavanje zagonetki i jezične igre!

[više]

Drugi razredi PŠ Kature u posjeti školskoj knjižnici

Autor: Administrator , 11. 9. 2017. 08:41

U petak, 8.9. na Međunarodni dan pismenosti, učenici drugih razreda PŠ Kature su u pratnji svojih učiteljica Suzane i Natalije posjetili školsku knjižnicu. Tamo ih je knjižničarka Ivana podsjetila na razliku između knjižnice i knjižare, pokazala im što sve u knjižnici ima, što se u njoj može posuditi i koja su pravila ponašanja u knjižnici. Učenici su imali priliku čuti i priču "Oprostite, jeste li vi vještica?", a rado su isprobali i vještičin šešir. Nakon toga su prolistali slikovnice, neki i enciklopedije i malo "težu" literaturu, a mnogima su jako najviše svidjeli stripovi. Ovim putem knjižničarka zahvaljuje  učenicima i učiteljicama na dolasku i poziva ih na ponovni dolazak i ugodno druženje u knjižnici! wink

[više]

Počela je nova školska godina

Autor: Administrator , 4. 9. 2017. 09:56

Dragi učenici i učitelji,

 

započela je nova školska godina koja pred nas postavlja nove izazove, nove naslove, nove pročitane retke. Želim vam da vam knjiga postane vjerni pratitelj osobito u nadolazećim hladnim danima, da vam ugrije srca i pokrene maštu i nove ideje, a zašto je dobro čitati dobre knjige pokazala je gđa Dinka Juričić u svojih devet razloga koje ću ovdje navesti:

1. dobra knjiga potiče maštu i kreativnost

2. širi horizonte

3. potiče na razmišljanje

4. razvija vještinu koncentracije

5. bogati rječnik

6. potiče otkrivanje sebe

7. pomaže u nošenju sa stresom

8. poboljšava pamćenje

9. odmara i smiruje

Nadamo se da će vas ovi razlozi potaknuti na posezanje za dobrim štivom kako bi se uistinu uvjerili u njihovu ispravnost.

                                                       Knjižničarka Ivana

[više]

Književni susret sa Želimirom Hercigonjom

Autor: Administrator , 10. 5. 2017. 10:48

U mjesecu travnju, mjesecu dječje knjige, imali smo se priliku u našoj školskoj knjižnici družiti s književnikom Želimirom Hercigonjom koji je djeci poznat po lektirnom naslovu „Tajni leksikon“. Učenici šestoga razreda uživaju u ovoj knjizi i rado je čitaju i to nam je bio dovoljan povod da u našoj knjižnici ugostimo autora koji je došao djeci predstaviti nastavak „Tajni leksikon 2“, a otkrio nam je i tajnu da je završio i treći dio. Učenici su odgovarali na autorova pitanja o pročitanoj knjizi, a on im je čitao ulomke iz romana „Tajni leksikon 2“ te odgovarao na pitanja učenika.

Knjžničarka ovim putem zahvaljuje učenicama petih razreda koje su pomogle pripremiti pano s plakatom za ovaj književni susret. Hvala od srca!

 

 

[više]

Posjetili smo Monte Librić

Autor: Administrator , 2. 5. 2017. 11:14

U utorak, 25.travnja   su učenici trećih razreda PŠ Kature i učenici Pš Vozilići posjetili Pulu u pratnji svojih učiteljica i školske knjižničarke. Prva stanica je bila Dječja knjižnica Pula gdje nas je dočekala neobična knjižničarka koja nam je objasnila kako se valja ponašati u knjižnici i ispričala nam svoju dogodovštinu o likovima koji su izlazili iz knjiga koje nije spremila na police. Tako je razgovarala s Pinokijem, Crvenkapicom, vukom koji je lik u mnogim bajkama, a na kraju nam je ispričala i priču o čudovištu ispod kreveta koje skuplja čarape koje nemaju svoga para. Učenici su je pozorno slušali, a na kraju su razgledali knjige izložene u knjižnici a imali su priliku slikati se kao Harry Potter.

 Nakon posjeta Dječjoj knjižnici otišli smo na sajam knjiga Monte Librić gdje smo pogledali lutkarske predstave Crvenkapica i Maca Papučarica, a nakon toga smo sudjelovali u lutkarskim radionicama. Jedna grupa učenika je izrađivala papuče iz priče Maca Papučarica, dok je druga  kolažem izrađivala vuka i Crvenkapicu koji će poslužiti kao kulisa za fotografiranje. Prije povratka u Labin razgledali smo knjige na sajmu i poneku knjigu i kupili.

[više]

"I ja želim čitati!"

Autor: Administrator , 11. 4. 2017. 12:55

U našoj je školi  provedena nacionalna kampanja „I ja želim čitati!“ koje  je  iniciralo Hrvatsko knjižničarsko društvo u suradnji s  Knjižnicama grada Zagreba i  Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu. Cilj kampanje je informirati, educirati, senzibilizirati javnost o problemima i potrebama osoba s  teškoćama čitanja i disleksijom koje ne mogu čitati standardni tisak. Hrvatska udruga za disleksiju raspolaže podatkom da oko 30 tisuća djece osnovnih škola ima disleksiju i tu djecu prate poteškoće u učenju tijekom cijelog školovanja, stoga smo željeli ukazati na važnost pružanja pomoći djeci s disleksijom kako bi što uspješnije savladali gradivo. Knjižnice grada Zagreba su nam ustupile sve potrebne materijale pomoću kojih je postavljena tematska izložba u holu škole i izrađena prezentacija koju su učenice sedmoga razreda Anastasija i Elin uz pomoć školske knjižničarke prezentirale učenicima od petoga do osmoga razreda u školskoj knjižnici u sklopu nastave hrvatskoga jezika. Na taj su način učenici čuli ponešto o disleksiji, upoznali se s tom poteškoćom, kako osobe s disleksijom vide tekst, što im u tekstu predstavlja osobit problem, a da su disleksičari vrlo često jako talentirane osobe pokazali su slajdovi s poznatim osobama s disleksijom kao što su Einstein, Andersen, Van Gogh, Bojan Navojec, Picasso, Hemingway, Tom Cruise, Marlon Brando, Agata Christie, Jamie Oliver i mnogi drugi. Za učitelje su psihologinja i pedagoginja  dogovorile predavanje o disleksiji naziva „Svijetla strana disleksije“ koje je za njih održala gđica Kristina Ana Mudrinić iz Zagreba. Gđa Kristina je podijelila sa svima prisutnima svoje iskustvo u radu s disleksičarima koje je stekla kao  jedini facilitator Davis metode u Hrvatskoj koja se primjenjuje u radu s njima. Pokazala im je kako radom s plastelinom djeca s disleksijom lakše usvajaju gradivo i kako im se može pomoći da uče vizualno i kinestetički kako je njima zapravo i najlakše.

[više]

Kviz u Mjesecu hrvatskoga jezika

Autor: Administrator , 31. 3. 2017. 12:32

 

Ove godine smo obilježili Mjesec hrvatskoga jezika kvizom u kojemu su sudjelovali učenici od petoga do osmoga razreda. U svakoj je ekipi bio po jedan učenik petoga, šestoga , sedmoga i osmoga razreda koji su zajedničkim snagama odgovarali na postavljena pitanja. Kviz je sadržavao je pravopisna pitanja kroz koja su učenici trebali pokazati svoje poznavanje korištenja velikih početnih slova,  ije/je, č/ć i mnogih drugih jezičnih pravila koja nam često zadaju glavobolje. Osim kviza učenici su dobili popis frazema pomoću kojih su u vrlo kratkom vremenu trebali osmisliti tekst, a grupa koja je na kraju postigla najbolji rezultat bila je sastavljena od učenika: Leonarde Josipović (5.r.), Mihaela Petrovića (6.r.), Natali Belušić (7.r.) i Nikoline Pastorčić (8.r.). Najuspješnija grupa je nagrađena čokoladama.

[više]

ISLM Bookmark Exchange Project 2016

Autor: Administrator , 16. 11. 2016. 11:45

Drugu godinu  za redom prijavili smo se na ISLM Bookmark Exchange Project, međunarodni projekt razmjene straničnika među školama partnerima. Lani nam je partner bio Portugal, a ove godine je to daleka Australija. Tijekom mjeseca rujna i listopada izrađivali smo straničnike, ove godine su to učinili učenici 7.a i 7.b razreda koji su bili vrlo kreativni  i izrađivali straničnike s lijepim mislima o knjigama i čitanju ili pak vesele straničnike koje su izradili origami tehnikom, pa smo tako dobili Pokemone, tigriće, slonove, zečiće,...  u projekt su uz učenike uključene razrednice sedmih razreda, profesorica engleskoga jezika te školska knjižničarka. Cilj projekta je slaviti Mjesec školskih knjižnica, promovirati knjigu, čitanje i školske knjižnice, poticati učenike na korištenje englekoga jezika te poticanje kreativnosti. Učenici su uz straničnike svojim prijateljima u Australiji poslali i pismo na engleskom jeziku te izrađivali prezentacije o Australiji na nastavi engleskoga jezika.

[više]

Nataša Mišon sudjelovala u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja

Autor: Administrator , 14. 11. 2016. 11:37

 

 

 

Učenica Nataša Mišon sudejelovala je u  Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja. Pročitajte više o kvizu OVDJE.

 

 

 

 

[više]

Novi crtež na zidu naše knižnice

Autor: Administrator , 9. 11. 2016. 12:53

Zahvaljujući kreativnim učenicima i učiteljicama Katiji i Sanji, zid naše školske knjižnice krasi još jedan lijepi crtež. Uz Arielu i Pinokija, sada nas sa zida gleda djevojka s letećim knjigama iz crtanog filma "Fantastične leteće knjige gospodina Morrisa Lessmorea" koji možete pogledati na sljedećem linku https://www.youtube.com/watch?v=Ad3CMri3hOs

[više]

Radionica origami straničnika

Autor: Administrator , 28. 10. 2016. 11:58

U Mjesecu hrvatske knjige učenici šestih razreda su u školskoj knjižnici imali radionicu izrade origami straničnika, točnije straničnika - čudovišta. Kako prilikom čitanja ne bismo radili "uši" knjigama i tako ih uništavali, jako je važno da koristimo straničnike za označavanje mjesta na kojem smo stali tijekom čitanja. Učenici su si na kraju straničnike i zadržali za korištenje.

[više]

Započeo Mjesec hrvatske knjige

Autor: Administrator , 15. 10. 2016. 11:54

 

Od 15.listopada do 15.studenoga obilježava se Mjesec hrvatske knjige. Ove godine slogan je Čitam sto na sat. Cilj Mjeseca hrvatske knjige je popularizirati knjigu i čitanje kroz različite aktivnosti kako u narodnim, tako i u školskim knjižnicama. I u našoj će se školi provoditi niz aktivnosti vezane za knjigu i čitanje u razredima, ali i u knjižnici, a nastavlja se i vrlo dobra suradnja s Gradskom knjižnicom Labin. Učenici će sudjelovati na književnim susretima, provodi se projekt ISLM Bookmark Exchange project, učenici će izrađivati raznolike straničnike, raspravljat će se o pročitanim knjigama, čitati i pričati priče. Stoga, pozivamo i Vas da uzmete knjigu u ruke i čitate sto na sat!

[više]

ČITKLUB- rasprava o djelima Mire Gavrana

Autor: Administrator , 6. 4. 2016. 13:42

Naše vrijedne cure koje često pomažu u školskoj knjižnici, održale su sa školskom knjižničarkom prvi susret ČITKLUBA - kluba koji će se povremeno sastajati i raspravljati o pročitanim knjigama i provoditi druge aktivnosti koje se tiču knjiga. S obzirom da je travanj mjesec prepun aktivnosti vezanih za knjigu, 6.travnja smo dogovorile raspravu o pročitanim djelima Mire Gavrana. Čitalo se Svašta u mojoj glavi, Profesorica iz snova, Pokušaj zaboraviti, Sretni dani. Učenice su čitale različite knjige s ciljem da ih predstave i tako motiviraju druge učenice da je pročitaju. Predstavile su glavnog lika iz romana, radnju,  svoj dojam  romana, ocjenu te razlog zbog kojeg bi trebalo pročitati baš tu knjigu. Sve prisutne su se složile da je Profesorica iz snova broj jedan i da zaslužuje čistu peticu. Kako bi vidjele kakvi će biti njihovi dojmovi i argumenti kada budu čitale isti naslov, za lipanj je pao dogovor o raspravi o knjizi Maturalac Branke Promorac. 

 

[više]

Međunarodni dan dječje knjige

Autor: Administrator , 4. 4. 2016. 13:58

 

Dana 2.travnja obilježava se Međunarodni dan dječje knjige i to na rođendan poznatog danskog pisca bajki Hansa Christiana Andersena. Upravo je to bio razlog zbog kojeg smo se odlučili saznati više o Andersenu, o njegovu životu i stvaralaštvu, a kroz asocijacije i pitalice smo se prisjetili njegovih bajki kao što je Mala sirena, Princeza na zrnu graška, Carevo novo ruho, Djevojčica sa žigicama te Postojani olovni vojnik. Što je sve inspiriralo Andersena na pisanje? Nekad su to bile igračke, nekad životinje, a nekad djeca ili carevi. S većinom bajki su učenici upoznati, pokazali su da ih jako vole, a za kraj susreta smo odlučili pročitati  Carevo novo ruho.

[više]

Ususret Uskrsu

Autor: Administrator , 11. 3. 2016. 12:53

 

Kad se male ruke slože, sve se može,…U ovakvom je raspoloženju protekao ovaj petak zahvaljujući učenicima produženog boravka, ali i učenicama sedmih i osmih razreda koje su pomogle osmisliti uskršnje dekoracije za knjižnicu.Hvala im od srca!!!

[više]

Lijepa izreka o čitanju sada krasi zid u knjižnici

Autor: Administrator , 10. 3. 2016. 13:21

Stalno se govori o važnosti čitanja djetetu od najranije dobi, važnosti stalnog poticanja čitanja i ljubavi prema knjizi. Dokazano je da  je i 15 minuta čitanja na dan dovoljno da dijete uči o svijetu oko sebe, razvija maštu i kreativnost, vježba moždane stanice, razvija kreativnost, povećava svoj vokabular. U skladu sa svim navedenim je na zidu u knjižnici osvanula prekrasna izreka „Najbolji dar koji možete pokloniti djetetu je ljubav prema čitanju“. Ovim putem želimo zahvaliti profesoru Žarku koji je izradio slova i nalivpero, majstoru Srećku koji je stavio natpis na zid i profesorici Anessi na sugestijama oko izbora boja.  

[više]

Jednostavni književni oblici u drugome razredu

Autor: Administrator , 25. 1. 2016. 11:39

 

Danas sam imala čast biti u društvu veselih drugašića PŠ Vinež s kojima sam obrađivala temu Jednostavni književni oblici – priče i bajke. S obzirom da sam pretpostavljala kako djeca najviše čitaju i poznaju klasične bajke poput Snjeguljice, Pepeljuge, Pinokija, itd., odlučila sam se za hrvatske narodne bajke koje možda nisu tako bliske djeci i za koje se svi nekako teško odlučujemo kad poželimo čitati bajke svojoj djeci ili djeci u razredu. Govorili smo o tome kako su nastajale bajke u narodu, kako su se prenosile, a kasnije i zapisivale, koji su najčešći likovi koji se pojavljuju. I u hrvatskim narodnim bajkama ima princeza, prinčeva, ali ponajviše su likovi obični ljudi iz naroda. Kako nam školski sat vrlo brzo prođe, pročitali smo tri bajke i to: „Žabica djevojka“, „Lončiću, kuhaj!“ i „Busen ružmarina“. Djeci su ove bajke bile zanimljive, i iako su im bile malo neobične, svidjele su im se. Zadatak im je bio u grupama   napisati  par rečenica o čemu određena bajka govori te nešto iz bajke nacrtati. Zaključili smo da su i naše bajke vrlo čarobne i zanimljive te ih svakako trebaju više čitati  i djeca i odrasli.

[više]

Put knjige od autora do čitatelja

Autor: Administrator , 2. 12. 2015. 12:15

Učenici trećeg razreda PŠ Vinež učili su kako nastaje knjiga, koji put treba prijeći da bi od samog pisca na kraju stigla do nas, čitatelja. Saznali su koji je posao pisca, ilustratora, prevoditelja, nakladnika, koji su dijelovi knjige te što sve čini naslovnu stranicu. To su sve provjerili kroz kviz znanja, a na kraju su i sami tražili podatke na naslovnim stranicama knjiga koje su dobili za izvršavanje zadatka.  Učenici su zaključili kako nije laki put koji knjiga mora prijeći od autora do čitatelja i da je posao svakog člana tog knjižnog lanca itekako važan. Nakon toga im je knjižničarka ispričala priču „Gospođica Neću“ Sunčane Škrinjarić  i pročitala „Balončicu“ Željke Horvat-Vukelja. Na tim smo primjerima još jednom utvrdili na koji način autor može doći do ideje za pisanje knjige, tko su ilustratori ovih knjiga, tko su nakladnici i zaključili smo da je pričanje priča ipak zanimljivije i zahtjevnije od samog čitanja.

 

[više]

Korištenje referentne građe u PŠ Vinež

Autor: Administrator , 25. 11. 2015. 13:43

 

Vrijedni učenici četvrtog razreda PŠ Vinež ugostili su školsku knjižničarku koja je s njima provela dva školska sata radeći s njima na korištenju referentne građe. Na prvom su satu pažnju posvetili enciklopediji, vrstama enciklopedija,  kako se njima koristiti, što je sadržaj, kazalo, a   na kraju  su dobili i zadatke kojima su pokazali kako su sve odlično savladali. Učenici su cijelo vrijeme marljivo tražili, istraživali te predstavili svojim prijateljima zanimljivosti koje su pronašli u enciklopedijama o ragbiju, Marsu i igračkama. Na drugom smo se satu posvetili istraživanju rječnika, pravopisa, uvidjeli razliku između rječnika stranih riječi, slikovnih rječnika, petojezičnog rječnika pa u grupama rješavali listiće sa zadacima. Dva su sata preletjela, učenici su cijelo vrijeme marljivo tražili potrebne informacije, istraživali i vrlo uspješno riješili listiće.

[više]

ISLM Bookmark Exchange Project

Autor: Administrator , 15. 11. 2015. 11:44

Ove smo se godine po prvi put prijavili na Međunarodni projekt razmjene straničnika, bookmarkera,tijekom Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica (International School Library Month). Cilj projekta je međunarodna suradnja među školama, poticanje čitanja, kreativnosti učenika, korištenje engleskog jezika i naglašavanje važnosti u uloge školske knjižnice u obrazovanju. Sudjelovali su učenici sedmih razreda sa svojim razrednicama: Jangelom Sušac Budimir, Katijom Tefik-Baćac i Danajom Glavičić, te školskom knjižničarkom Ivanom Griparić Fable. Nakon što smo se prijavili za sudjelovanje u projektu, u listopadu smo krenuli s izradom straničnika. Tema je ove godine „School library rocks“, a mi smo odlučili ipak naše straničnike izraditi tako da oni predstavljaju ljepote i značajke našega kraja, kako grada, županije, tako i zemlje. Straničnike su učenici izrađivali različitim tehnikama, neki bojicama, flomasterima, a neki salveta-tehnikom, a prikazivali su masline, lavandu, kravatu, boškarina, kažune, Nikolu Teslu,…Na svaki su straničnik učenici napisali na engleskom jeziku zbog čega je upravo taj crtež na njemu, a uz straničnike su izradili i brošuru gdje su objasnili sve o boškarinu, kažunu, kravati koja potječe iz Hrvatske, Nikoli Tesli i dr. Ubrzo smo saznali kako je naš partner u projektu škola iz Portugala, iz gradića Fajoes. U studenom smo poslali straničnike, ali i primili paket iz Portugala sa straničnicima koje su oni izradili za nas. Prekrasne straničnike iz Portugala smo izložili na panou u holu škole, a na kraju će  svaki učenik sedmoga razareda jednoga uzeti za uspomenu. Svakako se namjeravamo i sljedeće godine prijaviti na projekt.

[više]

Učenica Rafaela Faraguna predstavila knjigu "One misle da smo male"

Autor: Administrator , 11. 11. 2015. 13:08

S obzirom da je u našoj knjižnici do sada bio samo jedan primjerak,a sada imamo još nekoliko primjeraka knjige „One misle da smo male“ Julijane Matanović  i dr.Anke Dorić, učenica Rafaela Faraguna je predstavila svom razredu ovu knjigu čiji je odlomak čitala na Natjecanju na glas. Rafaela je predstavila učenicima temu romana, pročitala ulomke iz romana te predstavila likove. S obzirom da je knjiga poučna, zanimljiva i predstavlja život djevojčice Matije koja se suočava s pravim životnim problemima, smatramo da bi bilo dobro kad bi tinejdžerice i njihove majke pročitale istu, te ih na taj način pozivamo da slobodno dođu u našu školsku knjižnicu i posude primjerak!!!

 

[više]

Književni susret s Darkom Macanom

Autor: Administrator , 30. 10. 2015. 09:27

Rezultat druženja Macana s učenicima Labinštine

Učenici petih razreda naše škole prisustvovali su  književnom susretu s književnikom Darkom Macanom  u Gradskoj knjižnici Labin. Malo je reći da su učenici oduševljeni susretom. S obzirom da je Darko Macan i autor stripova, cijeli je susret zapravo bio posvećen stripu. Macan i učenici su  zajednički osmislili strip  - Borovnica u kući strave. Učenici su davali svoje prijedloge, a Macan je crtao. Nakon toga su mu učenici postavljali pitanja i za svako postavljeno pitanje dobili na poklon razglednicu. Svi su učenici s velikim zanimanjem sudjelovali, pozorno slušali Macanove upute i na kraju strpljivo čekali u redu na njegov autogram.

[više]

Upali lampicu i čitaj

Autor: Administrator , 23. 10. 2015. 11:29

Jedna od aktivnosti u koje smo se uključili u Mjesecu hrvatske knjige je i „Upali lampicu i čitaj“. Otišli smo u Gradsku knjižnicu Labin i tamo uz učenike OŠ Matije Vlačića čitali tekstove vezane uz svjetlost i tehnologiju. Bilo nam je jako zanimljivo jer su svi tekstovi bili vrlo različiti i posebni na svoj način.

 

[više]

Mjesec hrvatske knjige 2015.

Autor: Administrator , 15. 10. 2015. 14:01

[više]

 


Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
 
Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

 
Oglasna ploča
 
Korisni linkovi
 
Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 400
 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 17. 5. 2011.

Ukupno: 508687
Ovaj mjesec: 600
Ovaj tjedan: 47
 
 > Knjižnica
CMS za škole logo
Osnovna škola "Ivo Lola Ribar" Labin / Rudarska 9, HR-52220 Labin / www.os-ilribar-labin.skole.hr / ured@os-ilribar-labin.skole.hr
preskoči na navigaciju