preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Ivo Lola Ribar" Labin

Riječ pedagoga

 

Posao školskog pedagoga uvijek radim s ljubavlju. Učenik je osnova i smisao djelatnosti škole i pedagoga. Radi ostvarivanja njegovih potreba, prava i obveza, pedagog surađuje s učiteljima, roditeljima i svima koji mu u tomu pomažu. Stoga je djelatnost rada pedagoga raznovrsna i složena.

Pedagog pomaže u stvaranju i poboljšavanju uvjeta u školi, rješavanjuodgojnih i obrazovnih problema, povezivanju svih sudionika bitnih za rad u školi.


Moja poruka:


"Djeca su naše najveće bogatstvo, naš najveći kapital. Koliko u njih budemo ulagali (roditelji, učitelji i lokalna zajednica), toliko će nam biti vraćeno."


Volimo ih onakve kakvi jesu i pokažimo im koliko su nam važni!
Davanje ljubavi je najveće dobivanje!


Pedagozi su stručne osobe koje se bave odgojem. Rad pedagoga u školi može se podijeliti na više područja: planiranje i programiranje, rad s učenicima, rad s učiteljima te rad s roditeljima. Planiranje i programiranje uključuje planiranje vlastita stručnog usavršavanja i stručnog usavršavanja učitelja, sudjelovanje u izradi godišnjeg plana i programa škole, te planiranje rada i sudjelovanje u radu učiteljskog vijeća. U ovim djelatnostima pedagog surađuje s ravnateljem škole i ostalim stručnim suradnicima (psihologom). Izrađuje plan i program za profesionalno informiranje. U suradnji sa psihologom i defektologom, pedagog izrađuje plan rada s djecom s poteškoćama u razvoju. U suradnji sa psihologom izrađuje plan rada s darovitim djecom; potiče učenike i učitelje te kordinira natjecanja.


Pedagog izrađuje i plan zdravstvene, socijalne i ekološke zaštite učenika u suradnji sa školskim liječnikom, organizira i provodi ispitivanje zrelosti za prvi razred, organizira učeničke radionice i održava tematska, obrazovna i odgojna predavanja za učenike.


Pedagozi surađuju i pomažu učiteljima u realizaciji nastavnog procesa (nazočnost na nastavi, realizacija planova i programa i sl.). Pomažu učiteljima pripravnicima u stažiranju, analiziraju rezultate škole na područjima uspjeha, vladanja, popravnih ispita i sl., kordiniraju istraživački rad u školama, realizaciju određenih projekata ta potiču stručno usavršavanje učitelja. Organiziraju i provode odgojna i obrazovna predavanja za roditelje na roditeljskim sastancima te vode savjetodavne razgovore s ciljem pomoći pri školovanju i odrastanju njihove djece.


Posao pedagoga zahtjeva česte kontakte s učiteljima, učenicima, roditeljima, ostalim stručnim suradnicima i suradnicima izvan škole.
Pedagozi moraju voljeti djecu i rad s njima. Potrebno je poznavati psihu djeteta i prilagoditi mu način komuniciranja. Važno je razviti smisao za probleme drugih osoba i strpljivost u radu. Sposobnost kvalitetnog planiranja, odlučnost, objektivnost i odgovornost važne su osobine za kvalitetan rad pedagoga.

Osim redovitog posla školskog pedagoga obavljam još neke dodatne aktivnosti:
- član sam Županijskog odbora za provedbu natjecanja, susreta i smotri u Istarskoj županiji (za Labinštinu)
- član Županijskog povjerenstva za suzbijanje zlouporabe sredstava ovisnosti
- član Povjerenstva Nositelja školskog preventivnog programa u odgojno obrazovnim ustanovama Istarske županije.
- član tima za mlade pri gradu Labinu


 

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Oglasna ploča
Korisni linkovi
Arhiva dokumenata
Brojač posjeta
Ispis statistike od 17. 5. 2011.

Ukupno: 628746
Ovaj mjesec: 1424
Ovaj tjedan: 11
Danas: 11
CMS za škole logo
Osnovna škola "Ivo Lola Ribar" Labin / Rudarska 9, HR-52220 Labin / www.os-ilribar-labin.skole.hr / ured@os-ilribar-labin.skole.hr
preskoči na navigaciju