preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Ivo Lola Ribar" Labin

 > Projekti  > USMJERI SE
vijesti

USMJERI SE: Projektom „Dani karijera“ zaokružene aktivnosti za labinske osnovnoškolce

Autor: Administrator , 29. 10. 2020. 11:43

EU projekt „Karijerno usmjeravanje nezaposlenih mladih i osnovnoškolaca s područja Labinštine“, čiji je nositelj Grad Labin, u protekla je dva tjedna uložio napore u završetak aktivnosti profesionalnog usmjeravanja labinskih osnovnoškolaca i to kroz profesionalnu orijentaciju od strane školskog psihologa te upoznavanjem s programima koje nudi Srednja škola Mate Blažine.
Ranije provedeno profesionalno usmjeravanje i savjetovanje učenika oko izbora daljnje karijere u skladu s osobinama ličnosti, interesima i sposobnostima te provedbom različitih izvannastavnih aktivnosti pružilo je dobru platformu za ovogodišnji, pomalo drukčiji, koncept Dana karijera: polaznicima osmih razreda Osnovne škole „Ivo Lola Ribar“ predstavljena je labinska Srednja škola kroz specijalizirane radionice, a sve u cilju lakšeg izbora programa i zanimanja, odnosno obrazovanja kojem će se učenici posvetiti u skoroj budućnosti. Kroz dva popodneva srednjoškolski su profesori učenicima pokušali približiti svoja područja djelovanja pa su se tako na strojarstvu učili spajanju sintetičkih cijevi, dok su na elektrotehnici upoznati s osnovama elektronike i mogućnostima programiranja Arduina, a na radionici kuharstva i ugostiteljstva pripremali su razna jela i bezalkoholne koktele. Radionica iz ekonomije i trgovine učila je ove mlade ljude poduzetničkom duhu, a od predmetnih područja opće gimnazije prezentirani su društveno-humanistički, matematički, prirodoslovni te jezično-umjetnički programi.
Svrha ovog projekta je pružiti novi model aktivacije mladih i učenika osnovne škole na tržištu rada koji bi na razini lokalnih partnerstava za zapošljavanje omogućio stjecanje novih znanja i efikasnih praksi za preveniranje nezaposlenosti mladih te jačanje njihovih kapaciteta za zapošljavanje i samozapošljavanje, a kroz projekt „Usmjeri se“ upravo se učenicima omogućuje da, zajedno s roditeljima, dobe uvid u svoje potencijale za bavljenjem određenim zanimanjima, realne informacije s tržišta rada te srednjoškolske programe.
Ovaj pilot projekt, koji je započeo u ožujku prošle godine, a sufinanciran je sredstvima Europskog socijalnog fonda, osigurao je učenicima sudjelovanje u profesionalnoj orijentaciji od strane školskog psihologa, koji je kroz program mentorstva ojačao svoja postojeća znanja i kompetencije u području profesionalne orijentacije, a škola se opremila dodatnom opremom za samostalno provođenje cjelokupnog postupka karijernog usmjeravanja kroz ciljane izvannastavne aktivnosti u području prepoznavanja i razvoja specifičnih talenata i sposobnosti učenika.

Vijest preuzeta s mrežnih stranica Grada Labina. 

Galerije fotografija pogledajte OVDJE i OVDJE. 

 

 [više]

Učenici Osnovne škole "Ivo Lola Ribar" sudjelovali su u radionicama u Srednjoj školi Mate Blažine Labin u sklopu EU projekta "Karijerno usmjeravanje nezaposlenih mladih i osnovnoškolaca s područja Labinštine" – USMJERI SE!

Autor: Administrator , 21. 10. 2020. 10:33

Učenici osmog razreda sa svojim stručnim suradnicima su imali prilike u sklopu projekta "Karijerno usmjeravanje nezaposlenih mladih i osnovnoškolaca s područja Labinštine", kojeg provodi Upravni odjel za gospodarstvo i EU projekte Grada Labina u partnerstvu s OŠ "Ivo Lola Ribar i SŠ Mae Blažine, izabrati i aktivno sudjelovati u radionici  koje prezentiraju zanimanja/programe u skladu sa njihovim interesima i afinitetima. Voditelji radionica pripremili su širok spektar zanimljivih aktivnosti iz strukovnih programa i opće gimnazije u kojima su učenici sudjelovali kako bi kroz sudjelovanje u radionicama pomogli učenicima pri kvalitetnom odabiru budućeg zanimanja. Učenici su  imali priliku na aktivan način  upoznati se sa programima i zanimanjima koji se nude u Srednjoj školi Mate Blažine kako bi lakše donijeli ispravnu odluku o odabiru budućeg zanimanja te njihovom profesonalnom razvoju te time stekli bolji uvid u svoje interese, afinitete, motivaciju i sposobnosti.

Kroz radionice u kojima se je prezentirao program opće gimnazije učenici su imali priliku izabrati i sudjelovati u radionicama iz društveno-humanističkog, jezično-umjetničkog programa u kojima su kroz suradničko učenje osmislili pitanja za kviz na različitim jezicima. Pitanjima su definirali i prezentirati znanja uz korištenje digitalnih alata. Timskim radom učenici su osvijestili kako kroz razvijanje vještina i kompetencija dolazimo i do znanja te su se upoznali s sadržajima i aktivnostima koji se provode kroz društvenu skupinu predmeta na način da se razvijaju cjeloživotne kompetencije kroz sadržaje predmeta, sposobnost za kreativno rješavanje problema te kritičko promišljanje, razvijanje uspješne komunikacije s drugima te razvijanje vještine pisanja i govorenja na stranom jeziku.

Na radionicama iz prirodoslovno matematičkog područja učenici su se upoznali s aktivnostima i postignutim rezultatima iz ovog područja, projektima, izbornim predmetima (matematika, informatika) te fakultativnim predmetima (eksperimentalna fizika, statistika), sudjelovali su na demonstracijskim pokusima iz fizike, biologije te doznali zašto učiti kemiju, kao i o osnovnim digitalnim alatima u izradi geografskih karata.

U radionicama iz strukovnih programa u radionici iz strojarstva za zanimanje instalater - monter učenici su se mogli upoznati sa načinom spajanja sintetičkih cijevi. Nakon toga učenici su uz pomoć nastavnika sami isprobavali spajanje, rezali cijevi na odgovarajuću dužinu i spajali ih sa odgovarajućim fitinzima u obliku naslova Projekta: USMJERI SE!

U  Arduino radionici iz elektrotehnike za zanimanje elektrotehničar i elektromehaničar učenici su mogli  steći   novu kompetenciju koja će im koristiti u daljnjem obrazovanju odnosno zapošljavanju. Arduino je open source platforma za razvoj elektroničkih sklopova. Platforma je prilagođena za učenje i jednostavno korištenje.
Radionica iz ekonomije za zanimanje ekonomist nudila je učenicima mogućnost upoznavanja kako osnovati svoju tvrtku, odabrati naziv tvrtke, upoznati se s procesom nabave i prodaje robe, izračunati rashode i prihode poslovanja te utvrditi financijski rezultat poslovanja tvrtke. Učenici su aktivno sudjelovali u svim radionicama te iskazali veliku motiviranost, interes u praćenju različitih aktivnosti te su na taj način dobili sve potrebne informacije kako bi lakše donijeli ispravnu odluku o odabiru budućeg zanimanja te njihovom profesionalnom razvoju.
20.10. 2020. će se održati radionice i za drugu grupu učenika osmih razreda, a koje su odvojene radi epidemioloških razloga. Tada će učenici moći sudjelovati i u radionici iz ugostiteljstva i kuharstva za zanimanje kuhar/konobar u kojima će se upoznati sa tehnikama pripreme jela od srdela te njihovo posluživanje na ugostiteljski način. Prepoznat će važnost svih pripremnih radnji kuhara i konobara kao i koordinacije kuharstva i ugostiteljskog posluživanja, dok će se Pop-up radionica održati u školskoj knjižnici.
Ovo iskustvo je primjer i poticaj u osnaživanju kako škola i zajednica mogu stvoriti uvjete za optimalan razvoj mladih kroz pomaganje mladima u donošenju za njih važnih odluka o profesionalnom razvoju, što je važan temelj kvalitetnog života i razvoja  svake zajednice.

U utorak 20. 10. 2020.  nastavile su se aktivnosti Dana karijera za učenike osmog razreda koji su imali prilike u sklopu Projekta izabrati i aktivno  sudjelovati u radionicama koje prezentiraju zanimanja/programe u skladu sa njihovim interesima i afinitetima. Uz širok spektar zanimljivih aktivnosti iz strukovnih programa (radionica iz strojarstva, elektrotehnike i ekonomije) i radionica iz opće gimnazije u nastavku Dana karijera imali su priliku sudjelovati i na radionici iz ugostiteljstva i kuharstva kroz upoznavanje s tehnikama pripreme raznih jela od srdela te njihovo posluživanje na ugostiteljski način, uočiti važnost svih pripremnih radnji kuhara i konobara kao i važnost njihove međusobne koordinacije, a u okviru društveno-humanističke radionice iz opće gimnazije upoznali su se i  sa  knjižnicom, posebno sa malim izdvojenim kutkom nazvan „POP-up knjižnica“ koji je uređen u sklopu Projekta.
Učenici su aktivno sudjelovali u svim radionicama te iskazali veliku motiviranost, interes u praćenju različitih aktivnosti, te su time dobili potreban uvid u svoje potencijale te informacije o programima i zanimanjima  o nastavku srednjoškolskog obrazovanja. Na taj način učenici su dobili kvalitetnu podršku, kako bi lakše donijeli ispravnu odluku o odabiru budućeg zanimanja i programa u srednjoškolskom obrazovanju, što je temelj za njihov kvalitetan profesionalni razvoj.
(Mirjana Dobrić, koordinatorica projekta u SŠMB-u)
"Zahvaljujemo se Gradu Labinu i svima koji su sudjelovali najprije u aplikaciji EU projekta, kolegicama i kolegama iz projektnog tima, stručnim suradnicima i koordinatoricama dviju škola, kao i nastavnicima u stručnim aktivima i njihovim voditeljima koji su pripremili po područjima rada i zanimanjima zanimljive radionice i prezentacije te zdušno sudjelovali u njegovoj realizaciji, najprije u OŠ Ivo Lola Ribar, a potom i kod nas u SŠMB-u, s ovogodišnjim osmašima koje s velikim entuzijazmom očekujemo dogodine u našoj srednjoj školi. Dobro nam došli osmaši!"
(Čedomir Ružić, ravnatelj)
(KoordinatorIca projekta u SŠMB-u: Mirjana Dobrić) - Vijesti preuzete s mrežnih stranice Srednje škole Mate Blažine Labin

 [više]

Prezentirane izvannastavne aktivnosti osnovnoškolaca u sklopu EU projekta „Usmjeri se“

Autor: Administrator , 21. 10. 2020. 10:30

Završnim susretom osmaša Osnovne škole „Ivo Lola Ribar“ u sklopu izvannastavnih aktivnosti zaokruženo je danas jedno veliko poglavlje EU projekta „Karijerno usmjeravanje nezaposlenih mladih i osnovnoškolaca s područja Labinštine“ kojeg provodi Upravni odjel za gospodarstvo i EU projekte Grada Labina. Projekt koji je započeo u ožujku prošle godine, ove je godine trebao doživjeti svoj krešendo, no obzirom na situaciju koja je zatekla sve nas, neke su se aktivnosti morale prilagoditi ili pak odgoditi. Ipak, snaga volje ljudi koji guraju ovaj projekt dovela je do toga da se aktivnosti namijenjene labinskim osnovnoškolcima provedu po zacrtanom rasporedu: profesorice i profesori, školski pedagozi i psiholozi te ravnatelj OŠ „Ivo Lola Ribar“ organizacijom današnjeg druženja pokazali su koliko je plemenito ulagati u buduće generacije.
U sklopu ovog projekta u prošloj školskoj godini započelo se s provedbom tematskih izvannastavnih aktivnosti: novinarska grupa, mladi informatičari, prirodoslovna grupa te aktivni osnovci, a ove su se godine jednim dijelom aktivnosti provodile i online. Današnjim susretom prezentirano je što se u proteklom periodu radilo i naučilo.
Novinarska grupa izradila je školski list naziva „Usmjeri se“, mladi informatičari impresionirali su poznavanjem navigacije dronom i 3D printanjem, prirodoslovce smo zatekli u proučavanju života ispod mikroskopa, dok smo se kod aktivnih osnovaca podsjetili na pravilnu reanimaciju. Upravo su ovi potonji priredili za kraj i zanimljivu debatu u kojoj su afirmacijska i negacijska grupa zauzimali svoj stav oko upotrebe mobitela u školama.
No, već sljedeći tjedan osnovnoškolce očekuju novi izazovi – radionice u Srednjoj školi Mate Blažine, putem kojih će se upoznati sa smjerovima koje ova škola nudi pa će imati priliku sudjelovati u radionici ugostiteljstva i kuharstva, ekonomije i trgovine, elektrotehnike i strojarstva i ostalome.
Ovim se projektom, koji je financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda, nabavila i vrijedna oprema te didaktički materijal, između ostalog pribor za mikroskopiranje i seciranje, lutka za reanimaciju, 3D printer, uređaj za termo uvez, tableti i laptopi, kemijski i laboratorijski pribor, mBotovi i drugo, a zahvaljujući trudu, angažmanu i kreativnom vođenju aktivnosti od strane profesorica, učenje je puno zanimljivije i lakše.
Projektom Karijerno usmjeravanje nezaposlenih mladih i osnovnoškolaca s područja Labinštine želi se ojačati kapacitet nezaposlenih mladih i učenika za aktiviranje na tržištu rada kroz bolje upoznavanje vlastitih sposobnosti  putem karijernog savjetovanja te predstavljanja mogućnosti koje im se nude na tržištu rada.

Vijest preuzeta s mrežnih stranica Grada Labina
 

 [više]

Informatička grupa Vijest ima dokument u privitku

Autor: Administrator , 8. 6. 2020. 11:18

Radionica Informatičke grupe uključivala je razne aktivnosti vezane za programiranje, razvijanje matematičkog i logičkog razmišljanja, izrade modela korištenjem3D printera.

Programirali smo Micro:bit-ove, slgali smo i programirali Mboot-ove, učili smo kako radi 3D printer, imali smo matematičke radionice na kojima smo igrali razne matematičke igre.

Bili smo aktivni i tijekom nastave na daljinu. Učili smo programiranje koristeći Micro:bit. Na web stranici https://makecode.microbit.org/  učenici su izrađivali svoje programe (crtali su razne oblike, mjerili temparaturu, ispisivali svoja imena, izradili kockicu za igranje...)

Voditeljice radionice: Anamarija Krezić i Karmen Brenčić

 [više]

Prirodoslovna grupa u nastavi na daljinu Vijest ima dokument u privitku

Autor: Administrator , 8. 6. 2020. 10:34

Tijekom nastave na daljinu učenici su bili aktivni u prirodoslovnoj grupi. Učenici su istraživali i odgovarali na pitanja vezana za zanimljive činjenice o tijelu poput Koliko kostiju ima prsni koš?, Koliko raznih mirisa osjećamo?, Kolika je površina kože odraslog čovjeka?

Proveli su i zanimljivo istraživanje o skrivenim šećerima i odgovarali na istraživačko pitanje: Sadrže li namirnice koje svakodnevno konzumiram veliku količinu šećera?. Na ambalaži 10 proizvoda potražili su količinu šećera te su odmjeri ili izvagali količinu šećera koju si pročitali u čašu. Zatim su usporedili količinu šećera u čašama, sve fotografirali i poslali učiteljici zajedno s odgovorom na istraživačko pitanje. Učenici su marljivo prionuli ovom zadatku. Pogledajte kako je zadatak realizirala Anika:

 [više]

Aktivni osnovci u školi i na daljinu Vijest ima dokument u privitku

Autor: Administrator , 8. 6. 2020. 10:09

Radionica Aktivni osnovci obuhvaćala je različite aktivnosti koje su učenicima širile vidike o društveno korisnom radu i volontiranju, pomoći potrebitima u okviru njihovih mogućnosti i pružanju osnovne prve pomoći u nekim životnim situacijama. 

Bavili smo se projektom Škole za Afriku (Madagaskar) u okviru kojega su učenici u školi osmišljali plakate, ulaznice i aktivnosti za event za prikupljanje sredstava za projekt, međutim, zbog novonastale situacije događanje je otkazano. U nastavi na daljinu učenici su radili radne listiće Škola za Afriku, proučavali Madagaskar i otkrivali korisne i zanimljive informacije o njemu

Proučavali  smo Unicef, organizaciju koja se brine o djeci, proučavali smo Dječja prava i Konvenciju o pravima djeteta. 

Bavili smo se socijalno osjetljivim temama čitajući Siwinu priču i interpretirajući je na svoj način

U nastavi na daljinu učenici su još rješavali online igru Čovječe ispravi se, pretraživali na internetu korisne linkove vezane uz Prava djece i Unicef i na stranicama HCK gledali videolekcije o Prvoj pomoći te po uputama vježbali na ukućanima.

Naučili smo sve o debati, stvarali argumente na temu Dječjih prava, bavili se socijalno osjetljivim temama, korištenjem mobitela u školama i slično. 

Također smo se bavili i pružanjem prve pomoći u svakodnevnim situacijama: nesvjestica, gušenje, CPR (masaža srca - oživljavanje), lomovi i sl. 

Također smo za Crveni križ u vrijeme Božića izrađivali ukrase za prodaju izložbu. 

Voditeljice grupe: Ana Dundara Pajić i Katija Tefik-Baćac

 [više]

Novinarska grupa i nastava na daljinu Vijest ima dokument u privitku

Autor: Administrator , 5. 6. 2020. 12:00

Zadatak posljednje grupe novinara bio je u skladu sa okruženjem u kojemu smo se svi mi našli iznenada. Susreti s ovom grupom bili su organizirani virtualno, u dva "susreta".
Prvi "susret" organiziran je 04. svibnja. Zadatak učenika - novinara bio je da napišu svoja razmišljanja o nastavi i učenju na daljinu s kojim se susreću svakodnevno posljednja dva mjeseca. Uputa je bila da uključe u članak svoje razmišljanje školi na daljinu, opišu jedan svoj radni dan i opišu kako se oni u svemu tome snalaze te koje su pozitivne, a koje negativne strane takvog rada. Dodatno, mogli su uključiti i razmišljanja o tome nedostaje li im škola, učitelji i kolege iz razreda, neku zanimljivost u vezi nastave na daljinu, te uključiti i poneku fotografiju, na primjer, svojeg radnog stola kada je u tijeku nastava. U sklopu poslanih uputa za izradu članka, bile su uključene i poveznice na članke: Pet savjeta kako napisati dobar članak i Za one koji pišu prvi put: Kako napisati kvalitetan članak?, za slučaj da se ne snalaze u novinarskom poslu. 
Pročitajte kako su svoj zadatak obavili: Maria Paola, Marin i Stefano
Drugi "susret" organiziran je 11. svibnja. Zadatak učenika bio je razmisliti o nastavi na daljinu sa stajališta svojih roditelja i napisati članak u koji će uključiti ta razmišljanja i opisati jedan radni dan roditelja. Zatim, osmislili su nekoliko (do 10) pitanja koja su postavili roditeljima kada su s njima vodili intervju. Odgovore su uključili u svoj članak na temu kako je roditeljima dok se djeca školuju od kuće. 
Također, u upute o zadacima bile su uključene poveznice na članke: Na što bi novinari trebali paziti kada rade intervju i Deset pravila za uspješan razgovor
Pročitajte Bernardin i Marinov intervju.
Voditeljica grupe: Tijana Kranjac
 [više]

O radionicama i Koronavirusu - Novinarska grupa Vijest ima dokument u privitku

Autor: Administrator , 27. 4. 2020. 08:10

Susret s grupom novinara u ovoj fazi projekta bio je podijeljen u dva dijela: dva susreta odradili smo u školi, a treći susret virtualno zbog novonastale situacije u kojoj smo se našli. U planu je bilo izraditi dva članka: u jednom napisati osvrt učenika na dvije radionice u sklopu projekta "Usmjeri se" na kojima su sudjelovali u prijašnjim fazama, te intervju sa grupama učenika koji su u prijašnjim fazama projekta sudjelovali na preostale dvije radionice na kojima naši novinari još nisu sudjelovali. U drugom članku pokrivena je tema Coronavirusa i intervju sa ostalim učenicima o tome što misle o toj novonastaloj situaciji. 
Prvi susret, 09. ožujka, služio je za uvod u novinarsku radionicu, u kojoj smo utvrdili koji je zapravo posao novinara, te su učenici - novinari započeli sa pripremom prvoga od dva članka koja su bila planirana. Napisali su uvodne članke obiju tema, te sastavljali popis pitanja koja su im kasnije služila za intervju s drugim učenicima. 
Na drugom susretu, 16. ožujka, pripremili su se za razgovore sa kolegama, te se podijelili, tako da su neki od njih vodili razgovore sa kolegama, dok su drugi fotoaparatom zabilježili susrete. Po povratku na radno mjesto - u učionicu - započeli su sa slaganjem članaka. 
Treći "susret", 23. ožujka, bio je organiziran virtualno. Zadatak novinara je bio dovršiti započete članke, urediti ih i uključiti fotografije susreta. Svi materijali su bili poslani elektroničkom poštom, pa su učenici kod kuće dovršili članke, uredili ih i umetnuli fotografije. 
Članak o Prirodoslovnoj i Novinarskoj grupi pogledajte OVDJE.
Članak o Informatičkoj grupi i Aktivnim osnovcima pogledajte OVDJE.
Članak o Korona virusu pogledajte OVDJE.
Voditeljica grupe: Tijana Kranjac
 [više]

Čudne činjenice o ljudskom organizmu - Prirodoslovna grupa Vijest ima dokument u privitku

Autor: Administrator , 20. 4. 2020. 10:44

Treća prirodoslovna radionica projekta "Usmjeri se" zbog situacije uzrokovane epidemijom Covid - 19 održana je na daljinu u virtualnoj zbornici na Yammeru. Učenici su dobili zadatak istražiti zanimljive činjenice o ljudskom tijelu, kao npr. količina krvi, najveća/najmanja kost, duljina crijeva, broj kostiju i sl. U prilogu se nalazi prezentacija učenice Zare Golja koja je zadatak odradila i prikazala u obliku Power point prezentacije. Bravo Zara!

Voditeljica grupe: Ana Durbić Malinarić

 [više]

SIGURNOST NA INTERNETU - Novinarska grupa

Autor: Administrator , 19. 3. 2020. 21:29

NOVINARSKA GRUPA, voditeljica grupe: Tijana Kranjac, projekt Karijerno usmjeravanje nezaposlenih mladih i osnovnoškolaca s područja Labinštine

Kao i u svakodnevnom životu, gdje nailazimo na razne opasnosti i pazimo na svoju sigurnost, tako i na internetu možemo naići na razne virtualne opasnosti, koje mogu zaprijetiti nama osobno ili našoj imovini.

Sigurnost na internetu ne tiče se samo i jedino cyberbullyinga, koji predstavlja veći dio opasnosti, već je usko povezana sa raznim virusima koji prijete nezaštićenim računalima kada pristupe internetu.

Od virusa se štitimo antivirusnim programima, koji prepoznaju „loš“ program i blokiraju ga, a od cyberbullyinga se štitimo oprezom i pametnim razmišljanjem.

Po našim učenicima:

„Kada se priča o sigurnosti na Internetu prvenstveno se misli na tajnost i cjelovitost vlastitih osobnih podataka, sigurnost vlastitog računala, čuvanja tajnosti vlastitog web i mail prometa, a u zadnje vrijeme možda najpopularnije pristupa stranicama Internet bankarstva.“

U novinarskoj grupi, sudionici su se najprije na internetskim stranicama raspitivali o temi Sigurnost na Internetu, nakon čega je svaki od njih sastavio nekoliko pitanja na koja su željeli dobiti odgovore od svojih kolega. Sudionici iz iste grupe bili su i ispitanici i ispitivači.

Nakon pripreme intervjua, međusobno su razgovarali i ispitali obostrano znanje kolega iz razreda. Pogledajmo njihova mišljenja!

 [više]

USMJERI SE - izvannastavne aktivnosti

Autor: Administrator , 12. 3. 2020. 12:02

Tijekom ove školske godine, kao dio projekta USMJERI SE, provode se 4 izvananstavne aktivnosti koje uključuju sve sedmaše. Cilj ovih aktivnosti je karijerno informiranje o mogućnostima obrazovanja, zapošljavanja i realnim zadacima iz pojedinih zanimanja kroz uključivanje u 4 izvannastavne aktivnosti  (INA) kako bi se kroz različite aktivnosti promovirale struke koje se vezuju uz njih.

Kroz 12 susreta u popodnevnim satima, podjelom u manje grupe učenika i rotacijom među INA sedmaši će do kraja školske godine isprobati rad u prirodoslovnoj grupi, informatičkoj grupi, novinarskog grupi i grupi „Aktivni osnovci“.  Učenici se radom u grupama upoznaju s različitim zanimanjima, potiče se njihova znatiželja, potiče se sposobnost za samostalan rad, praktičan rad, provedbu znanstvenog eksperimenta, kreativnu uporabu suvremenih IKT alata, razvija se interes za programiranje. Potiče se solidarnost učenika i spremnost za voloniranje, učenici savladavaju osnove debate i uče osnove pružanja prve pomoći. Upoznaju se sa zanimanjima : kemičar, biolog, liječnik, fizioterapeut, med.radnik i humanitarni radnik, odvjetnik, novinar, odvjetnik, informatičar, grafičar...

Zahvaljujući sredstvima koja su osigurana kroz projekt „Usmjeri se“ učenici zajedno sa svojim učiteljicama ove aktivnosti provode koristeći novu opremu i didaktičke materijale: probor za mikroskopiranje i seciranje, didaktičke dijelove ljudskog tijela, kemijski i laboratorijski pribor, mBotove, dronove,  3D printer, uređaj za termo uvez, fotoaparat, laptop i tablete, pokretnu bijelu ploču, lutku za reanimaciju i pribor za prvu pomoć. 

Učenje je tako puno zanimljivije i kreativnije. Tome doprinosi i rad u manjim grupama te zalaganje i kreativno vođenje grupa od strane učiteljica: Ane Durbić Malinarić, Anamarije Krezić, Karmen Brenčić, Dijane Brezac, Tijane Kranjac, Ane Dundara Pajić i Katije Tefik Baćac. Hvala im na trudu i angažmanu kojim doprinose uspjehu ovog projekta!

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE.

 [više]

Profesionalno usmjeravanje učenika 7.razreda - psihološko testiranje i pružanje povratnih informacija

Autor: Administrator , 26. 2. 2020. 09:59

Tijekom prvog i početkom drugog polugodišta provedeno je profesionalno usmjeravanje učenika 7.razreda. Učenici su uz vođenje školske psihologinje Hane Šiljan Bembić kroz više školskih sati rješavali upitnik profesionalnih interesa, upitnik ličnosti,  različite testove sposobnosti te on-line upitnik o njihovim izvanškolskim aktivnostima i interesima, školskom uspjehu i željama za nastavak školovanja (instrumentarij osiguran sredstvima projekta). Time je dobivena cjelovita slika o svakom pojedinom učeniku koju je vanjska suradnica psihologinja, Barbra Kristofich Ambruš, stručnjakinja za profesionalno usmjeravanje koristila u razgovoru s tim učenikom i njegovim roditeljem. Sve to s ciljem odabira srednjoškolskog usmjerenja koje će ga / ju voditi željenom zanimanju u budućnosti za kojeg ima najviše sklonosti i sposobnosti. Reakcije učenika i roditelja na ovakav vid profesionalnog usmjeravanja su izuzetno pozitivne te planiramo nastaviti s prof.usmjeravanjem i u idućim generacijama učenika završnih razreda.

 [više]

Projekt "Usmjeri se" predstavljen roditeljima

Autor: Administrator , 2. 10. 2019. 21:26

EU projekt „Karijerno usmjeravanje nezaposlenih mladih i osnovnoškolaca s područja Labinštine“ predstavljen je prošlog tjedna roditeljima labinskih sedmaša - učenika osnovnih škola Ivo Lola Ribar i Matija Vlačića. Projekt, koji je u 100-postotnom iznosu financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda, započeo je u ožujku ove godine, no početkom nove školske godine započinju s provedbom i mnoge aktivnosti namijenjene upravo školarcima. Ana Černjul, viša stručna suradnica za međunarodne projekte roditeljima je približila sam projekt, njegovu svrhu i očekivane rezultate, dok je Hana Šiljan Bembić, školska psihologinja, prikazala splet aktivnosti koje će se provoditi u labinskim osnovnim i srednjoj školi.

I upravo će u listopadu započeti uvodne aktivnosti profesionalnog usmjeravanja osnovnoškolaca kroz psihologijsko testiranje, odnosno ispitivanje profesionalnih interesa te osobina ličnosti, da bi se stvorio cjeloviti profil svakog pojedinog učenika te na taj način ponudilo usmjeravanje u izboru nastavka srednjoškolskog školovanja, odnosno karijere. Projektom će se provoditi i izvannastavne aktivnosti pa će se tako učenici upoznati s izazovima koje nudi posao novinara, informatičara, biologa ili humanista, a kroz radionice u srednjoj školi isprobat će svoje vještine u ugostiteljstvu i kuharstvu, ekonomiji, elektrotehnici te strojarstvu.

Cilj je ovog projekta ojačati kapacitet nezaposlenih mladih i učenika za aktiviranje na tržištu rada kroz bolje upoznavanje vlastitih sposobnosti putem karijernog savjetovanja te predstavljanja mogućnosti koje im se nude na tržištu rada. Ključni partneri i suradnici na projektu, ujedno čimbenici lokalne politike zapošljavanja (osnovna škola, srednja škola, lokalni gospodarstvenici, lokalna samouprava i HZZ) na projektu uspostavljaju čvrste veze i jačaju suradnju u području rješavanja problematike zapošljavanja.

Više informacija o provedbi samog projekta možete pronaći na službenoj mrežnoj stranici usmjeri.se

 

 [više]

Uvodnom konferencijom započeo projekt „Usmjeri se"

Autor: Administrator , 14. 6. 2019. 09:37

 

Naša je škola zajedno s Srednjom školom Mate Blažine partner Gradu Labinu na EU projektu „Karijerno usmjeravanje nezaposlenih mladih i osnovnoškolaca s područja Labinštine“ odnosno „Usmjeri se“ koji je započeo s provedbom u ožujku i trajat će do 2021. godine. Suradnik na projektu je Hrvatski zavod za zapošljavanje, a u projektne aktivnosti bit će uključena i OŠ Matije Vlačića Labin. Ukupna vrijednost projekta je 775.913.62 kune i 100 posto se financira bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Svrha projekta je pružiti novi model aktivacije mladih i učenika osnovne škole na tržištu rada koji bi na razini lokalnih partnerstava za zapošljavanje omogućio stjecanje novih znanja i efikasnih praksi za preveniranje nezaposlenosti mladih te jačanje njihovih kapaciteta za zapošljavanje i samozapošljavanje.

Projektom se utječe na usmjeravanje mladih nezaposlenih i učenika u zanimanja za koja imaju najjače kapacitete te se time jača potencijal lokalne zajednice za dobivanje kvalitetnijeg kadra.

Pravovremenim se informiranjem i usmjeravanjem u deficitarna zanimanja i samozapošljavanje prevenira nezaposlenost mladih i učenika na lokalnom tržištu rada, jer uz stručnu potporu u procesu profesionalne orijentacije stvaraju realnija očekivanja kod odabira određenog zanimanja.

Projekt je namijenjen učenicima koji će u šk.god.2019./2020. biti u sedmom razredu. Kroz program profesionalnog savjetovanja upoznat će vlastite kapacitete, ponude zanimanja i obrazovnih smjerova te kroz posjete realnom sektoru i karijerne radionice steknuti realniju sliku o zanimanjima.

Upravo su ti učenici zajedno sa svojim razrednicima i predstavnicima obje škole sudjelovali 11.lipnja na uvodnoj konferenciji projekta u restoranu Srednje škole Mate Blažine Labin. Projektne aktivnosti, facebook i web stranicu projekta te suradnju s gospodarstvenicima predstavili su gosp. Borjan Batagelj, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Labina, ujedno i voditelj projekta te gosp. Alek Dragojević, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i EU projekte. O važnosti ovog projekta za Grad Labin i labinske škole govorili su Gradonačelnik Grada Labina, gosp.Valter Glavičić, i ravnatelj labinske srednje škole gosp.Čedomir Ružić. Start projekta simbolično je obilježen i prvom „live“ objavom na Facebook stranici projekta.

 [više]

 Static HTML

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Oglasna ploča
Korisni linkovi
Arhiva dokumenata
Brojač posjeta
Ispis statistike od 17. 5. 2011.

Ukupno: 628746
Ovaj mjesec: 1424
Ovaj tjedan: 11
Danas: 11
CMS za škole logo
Osnovna škola "Ivo Lola Ribar" Labin / Rudarska 9, HR-52220 Labin / www.os-ilribar-labin.skole.hr / ured@os-ilribar-labin.skole.hr
preskoči na navigaciju