preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Ivo Lola Ribar" Labin

 

Labinjonska „Domoća beseda“- projekt matične škole u šk.god. 2014./2015. 

Učenici i učiteljice mlađih razreda matične škole uključili su se u projekt Grada Labina "Brendiranje labinske cakavice" velikim projektom "Domoća beseda". Tijek projekta pročitajte dalje u tekstu a fotografije pogledajte u galeriji fotografija...

Galerija fotografija

VA „KOVARSKE“ ŠKOLE JOŠ VAJKA SE CUJE DOMOĆA BESEDA - 3. 3. 2015.

Učenici i učiteljice mlađih razreda matične škole ovu su školsku godinu posvetili projektu “Domoća beseda” . Jedna od aktivnosti u okviru projekta bila je i druženje s gospodinom Marijanom Milevojem i gospođom Robertom Razzi, u utorak, 03.ožujka 2015. Kako je druženje proteklo pročitajte dalje u tekstu i uživajte u domoćoj besedi!

Danas, tretega morca 2015.,deca i maještri  va mlajeh razredi  su bila joko kuntenta jer so va naše matične škole bili đornalist i književnik šinjor Marijano Milevoj i poeta Roberta Razzi.

Za pocatak smo njin prontali versi ke smo somi pisali i na “CA JE ČA”poslali , a vero za njih i nagrade dobili. Culi so anke jeno šćoricu ku smo prehitili po domoće. Valja neso zamerili ko smo kakovu besedu žbaljali.

Anke mi smo nešto novega navadili. Šinjor Marijano nan je špjego kako je bilo prvo dok su naši nonići bili mlodi .Se je bilo drugošlje, i zaik i škola i maještri , a i deca.

Poeta Roberta nas je navadila cuda noveh besed. Vero sada znomo kako se i meseci po domoće zoveju i zoš so dobili jušto takovo ime .Dobro smo se i nasmejali ( jer duron je vopila "Ola ola finila je škola!").

Valja će bit još ovakoveh dnevi va naše škole.

Kanat na „tonko i debelo“ u matičnoj školi  -  18. 3. 2015.

Učenici i učiteljice mlađih razreda matične škole nastavljaju svoj projekt “Domoća beseda”. U srijedu, 18.ožujka družili su se s gospodinom Frankom Kosom i njegovom suprugom Paolom. Oni su učenicima prezentirali “kanat na tonko i debelo” i istarske narodne instrumente. Kako je druženje proteklo pročitajte dalje u tekstu i uživajte u domoćoj besedi! Danas je osamnajsti morc dvo miljara i petnajste (18.03.20015.) i mi smo tu da navadimo nešto novega. Stori ljudi so govorili da so svoje življenje moraš vadit pa se tega i mi  držimo.

Va put smo mi i naše maještri va goste zvoli sopca i kantadora, šjora Franka Kosa i njegovu ženu Paolu.

Poli njega puno deca je navadilo sos, ca non je pokozo na mehe Moris Šumberac.

Barba Franko nan je donesa sopele – miće i vele , dvojnice , meh ,... i na njih zasopa. Anke nan je pravi od kakovega so dreva i kako hi on dela.

Radi smo posluhali anke štoriju  kada  je on bi mići otrok i pito svojega oca da mu do meh , a on ni ote pa si ga je mići Franko som stori.I tako je pošnela ljubav prema temu .Se ca se je on navadi je pravi svojemu nuku i tako štorija još vajka živi i će živet.

Barba Franko je oženi tetu Paolu i s nju je pošne i kantat. A to so nan pokozali pa smo culi ca je to kantat na tonko i debelo. Zakantali so nan dve kanconi , Labin je lepi grod i Tri naronci. Pasali so nas srhi dok smo hi posluhali.

Fala barba Franku i tete Paole za lepo druženje i se šperomo da ćemo se još videt i navadit nešto novega. Drugi put ćemo mi njemu tako zakantat , a forši i nešto zasost.

Nastavak projekta "Domoća beseda" - upoznavanje s narodnom nošnjom i učenje baluna - 15.4.2015.

Mlađi razredi matične škole nastavljaju sa svojim projektom „Domoća beseda“. U srijedu, 15.04. u školskoj su knjižnici ugostili članove RKUD "Rudar" Raša: gosp.Bruna Knapića koji ih uči plesati balun te gđu. Đurđu Trudnikov i gosp. Pina Mohorovića koji su ih upoznali s narodnim nošnjama.

Kako im je bilo pročitajte dalje u tekstu :

Siguro već cekate ca ćemo van novega pravit. Eko, nove štoriji iz naše školi. Ve sredu, 15.avrila dvo miljara i petnajste so nan bili gosti naš barba Bruno Knapić,šinjora Đurđa Trudnikov i šinjor Pino Mohorović. Barba bruno nas vadi toncat balun. S pocetka smo mislili da to nećemo  moć tako vreda navadit,ali on nan je dobar maještar i još bolji balerin. Navadi nas je da balun ima cetiri figure (prebirat,valcat, šetat i vrtet ).  E, to je bilo lahko za zapoštat.  Ma, trebalo je to i navadit toncat. Z lahkega smo prebirali,valcali i šetali, ali vrtet? Barba Bruno i šinjora Đurđa prišli so va školu va labinske narodne nošnje , a šinjor Pino nan je pravi kako se saki kus te nošnji zove i kakov so nakit nekada  imeli. Lepo je se to znat , a još lepše kad to vidiš i neki ti se lepo špjego. 

U Gradskoj knjižnici Labin održana je prezentacija projekta „Domoća beseda“ -7.5.2015.

U četvrtak, 07. svibnja 2015. u Gradskoj knjižnici Labin održana je prezentacija projekta „Domoća beseda“ u kojoj su učenici prezentirali sve što su tijekom projekta naučili. Projekt su tijekom ove školske godine provodili učenici i učiteljice mlađih razreda matične škole: Vesna Brenčić, Silvija Mikuljan, Tatjana Blašković i Vesna Mikleušević. Projekt je posvećen očuvanju i njegovanju labinske cakavice, običaja, pjesme i plesa Labinštine. Dio je šireg projekta Grada Labina „Brendiranje labinske cakavice“. Sudjelovalo je oko 60 učenika matične škole. Djeca su napravila plakate od slika i riječi koje su izmjenjivali po učionicama i tako učili. Plakate su stalno dopunjavali novim riječima nakon čega su počeli slagati rečenice i radovi koje su poslali na literatni natječaj „Ca je ča“. U dramskoj radionici preveli su na cakavicu i uprizorili poznatu priču „Djed i repa“. U ostvarenju njihovog projekta pomagali su im i vanjski suradnici: publicist i novinar Marijan Milevoj i gospođa Roberta Razzi, supružnici Paola i Franko Kos koji su djecu upoznali s pjevanjem na tonko i debelo, te članovi RKUD-a „Rudar“ iz Raše koji su učenicima prezentirali narodne nošnje i naučili ih plesati istarski balun. Učiteljice su za učenike osmislile i poseban kviz poznavanja cakavice. Natjecalo se 16 učenika u 4 grupe, po jedan učenik iz svakog razreda (1.-4.). Najuspješniji su nagrađeni knjigama, a svi su sudionici dobili pohvalnice. Voditelj kviza bio je g. Danijel Mohorović uz asistenciju učenice sedmog razreda Ane Mežnarić. Regularnost kviza budno su pratili g. Marijan Milevoj i učiteljice Ivana Griparić Fable i Karla Poldrugovac. Tehnička podršku pružile su učiteljice Sanja Matanović Rajković i Dijana Brezac.

Ovim je događanjem naša škola iznova potvrdila koliko pažnje, truda i entuzijama ulaže u očuvanje naše lokalne kulturne baštine.

Na Radio Labinu – s gosp.Pinom Knapićem -17.5.2015.

U nedjelju su učenici mlađih razreda matične škole: Tara, Erik, Filip, Ivan, Gabriel Lordan, Noa, Aron, David i Irma  gostovali na Radio Labinu. U emisiji  „Užonci našega kraja“ razgovarali su s gospodinom Josipom Pinom Knapićem o školskom projektu „ Domoća beseda“, recitirali svoje pjesme na cakavici i pjevali „na tonko i debelo“.  Učenici su se lijepo zabavili i obećali kako će ponovno gostovati u emisiji te kako će nastaviti pisati, pričati i pjevati na cakavici.

Prezentacija projekta u emisiji Mali svijet TV Nove :  

https://www.youtube.com/watch?v=s7d19U1v4WI

 


Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Oglasna ploča
Korisni linkovi
Arhiva dokumenata
Brojač posjeta
Ispis statistike od 17. 5. 2011.

Ukupno: 628746
Ovaj mjesec: 1424
Ovaj tjedan: 11
Danas: 11
CMS za škole logo
Osnovna škola "Ivo Lola Ribar" Labin / Rudarska 9, HR-52220 Labin / www.os-ilribar-labin.skole.hr / ured@os-ilribar-labin.skole.hr
preskoči na navigaciju